De Muiterij Jongerentheater

Over de muiterij

De Muiterij Jongerentheater

De Muiterij Jongerentheater is de nieuwe plek in Zwolle voor jongeren tussen de 16 en 25 jaar die graag theater willen maken. In een seizoen bij de Muiterij werken we samen toe naar een te gekke voorstelling. Dit zijn coming-of-age voorstellingen rondom de verhalen en de levens van de spelers zelf. Ervaring is niet nodig, zin om er helemaal in te duiken absoluut wel!

We hebben wekelijkse repetities van tweeëneenhalf uur. Het unieke van De Muiterij (ook wel: DMJ) zit allereerst in onze maakwijze. De voorstellingen die we maken ontstaan in samenwerking met de spelers; als je meespeelt, ben je dus mede-maker.

Het maakproces bestaat uit verschillende onderdelen: we voeren veel gesprekken over het thema en dit blijft steeds doorgaan tijdens het maakproces. Zo weet je als speler waarom we in de voorstelling spelen wat we spelen. En gaat het ook over hoe jij zelf naar het thema kijkt. Daarnaast werken we met schrijfopdrachten en maakopdrachten. Je verzint zelf of in groepen scènes en schrijft dus ook zelf mee aan de voorstelling. Daarnaast schrijft de regisseur scènes, vanuit diens eigen fascinatie met het thema.

Zo ontstaat er een berg materiaal, waaruit de regisseur het montagescript maakt. Niet alles belandt dus in de voorstelling, maar het geheel is echt een gezamenlijk maakproces. Het toffe daarvan is, dat de spelers uiteindelijk echt hún verhaal staan te spelen. Om zo te kunnen werken, vragen we een bepaalde commitment en inzet van de spelers. Dit klinkt vrij serieus en veel tijd om achterover te leunen is er ook niet. Maar ondertussen wordt er ontzettend veel gelachen. Want de groepsvorming en de lol die je met elkaar hebt, is het andere onderdeel wat de Muiterij echt de Muiterij maakt.

Het Team

Anne-Minke | Artistiek leider

Hai! Mijn naam is Anne-Minke, ik ben artistiek leider van De Muiterij Jongerentheater. Als kind was ik altijd al op het toneel te vinden. Later, in de studie ArtEZ Theater, voelde ik heel duidelijk: dít is wat ik moet doen. Naast theatermaker, ben ik natuurlijk nog meer. Bijvoorbeeld: trotse moeder van twee heerlijk eigengereide meiden. We hebben een enorme kat (Wally) en dito hond (Pino). Ik kan nogal een stuiterbal zijn, en op andere momenten doe ik niets liever dan met een goed boek urenlang zitten waar ik zit. En ik zing/stuiter bij @koordesportschool . Als meisje van negen ontdekte ik voor het eerst de kracht van het theater. Ik was altijd de stille thuis (echt waar!). Op het podium staan opende iets bij mij. Ontdekken wie je bent op het toneel, ook al is het in een rol, stond voor mij gelijk aan ontdekken wie ik was als persoon. Hmmmm, zou dat iets te maken kunnen hebben met waarom ik De Muiterij begonnen ben…? 😉 Oh en fun fact: ik ben zo iemand die hardop praat als ze iets kwijt is of als iets niet lukt, ook als ik alleen ben.

Marije | theatermaker en productieleider

Mijn naam is Marije de haan, theatermaker en productieleider bij De Muiterij Jongerentheater. Een plek waar ik me vanaf dag één gelijk al thuis voelde. Een plek van erkenning en herkenning en waar je jezelf mag én kan zijn. Ik vind het zelf erg krachtig als je door middel van theater, samen met jongeren, de kwetsbaarheid van het leven kan laten zien. Een kwetsbaarheid waar soms geen woorden voor zijn maar die door middel van kunst wel gevoeld en gedeeld kan worden. Verder sta ik zelf als uitvoerend maker ook graag op de vloer, geef ik artistieke coaching bij een amateurgezelschap, ben ik theaterdocent bij verschillende jeugdtheaterscholen en ben ik op dit moment jongerenwerker bij Impacter Zwolle. Ik hou van wandelen in het bos, koffie drinken, koken voor mijn familie en vrienden en mijn favoriete serie Friends kijken. Ohja tot slot! Funfact: Vroeger wilde ik heel graag dolfijnentrainer worden, nu ben ik vegan.

Tess | PR & Marketing

Hallo! Mijn naam is Tess en ik loop mee bij De Muiterij Jongerentheater op de pr afdeling. Dit betekent dat ik meedenk bij alle promotie en de socials van DMJ beheer. Dit alles onder begeleiding van Anke en Anne-Minke. Ik volg momenteel de opleiding Artiest, Acteur op het Deltion College en probeer binnen en buiten de opleiding zo veel mogelijk bezig te zijn met theater. Dit omdat ik, al zo’n 10 jaar, verliefd ben op theater. Vorig seizoen heb ik meegespeeld in de voorstelling ‘Wie Bepaalt Mij’ en vanaf toen al blij dat ik deel uit mag maken van DMJ. Naast al deze leuke dingen vul ik mijn tijd met lezen en gezellige mensen. Oh en funfact, ik nies nooit meer dan 2 keer dus voor mij, nooit mooi weer.

Irene | Muzikaal leider

Hi! Mijn naam is Irene Aalvink en ik ben muzikaal leider bij De Muiterij Jongerentheater. Mijn stem is mijn grootste kracht! Een van de paden die daartoe heeft geleid is de opleiding voor musicaltheater waar ik studeerde en waar ik Anne-Minke, die daar lesgaf, heb mogen leren kennen. Later op het conservatorium van ArtEZ heb ik mijn passie voor het schrijven van liedjes ontdekt. De liefde voor theater is er altijd geweest en ik vind het te gek dat deze twee werelden nu samen komen en ik onderdeel mag uitmaken van deze creatieve bubbel. Van niets iets creëren is voor mij het mooiste wat er is. En dat alles in een veilige omgeving met gedreven jongeren die een sfeer creëren waarin alles mogelijk is. Naast dit avontuur bij de Muiterij werk ik als lead/backing vocalist (zowel live als studio), schrijf ik mijn eigen muziek (pssst: Ik maak een album😍) en geef ik zangles bij Yousing in Zwolle. Ik hou heel erg van avondjes uitgaan met vrienden/familie, wandelen met mijn lieve hondje Zoë, koffie drinken in de stad, een goed boek lezen of een goede serie kijken en ik mediteer graag. Fun fact: Ik praat thuis vaak hardop alsof ik in een podcast/interview zit.

Niek | Productie

Hoi, mijn naam is Niek Jager en ik ben vanaf de eerste productie betrokken bij De Muiterij. In het eerste seizoen nam ik met Marije de productieleiding op me en daarnaast ging ik over de vormgeving van het toneelbeeld. Na het behalen van mijn opleiding Beeldende kunst & vormgeving heb ik het pad omgegooid en ben ik gaan werken als verpleegkundige. Het maken van beeldend werk bleef jeuken. Na een gesprek met Anne-Minke, heeft zij mij weten te enthousiasmeren om dit weer op te pakken en ga ik de uitdaging aan het vak van theatervormgeving en decorbouw te ontwikkelen. Ik mag daar al mijn artistieke vrijheid en creativiteit inzetten o.b.v een expert theatervormgever: Jehudi van Dijk. Ik word blij van rondzwerven in het bos (met zoontje) en absurde, maffe tekeningen en schetsen maken. Fun fact: ik heb een gruwelijke hekel aan natte sokken.

Yan Kei Lo | Fotograaf

Hi! Mijn naam is Yan Kei Lo en ik ben betrokken bij De Muiterij als fotograaf. Veel beweging, emoties en onverwachte momenten maakt fotograferen voor theater altijd super dynamisch en leuk voor mij. Mijn brein gaat altijd aan van theater. Er gebeurt zoveel! Daarom ben ik blij dat ik samen met Anne-Minke mag meedenken in de vormgeving van het beeldmateriaal voor De Muiterij en dat ik dit samen met haar kan uitwerken. Verder help ik creatieve ondernemers en sustainable brands met het creëren van strategische content en portretten. Naast dit werk maak ik het liefst artistieke en idyllische beelden voor mijn eigen werk. Wat ik leuk vind om te doen is, acroyoga workshops geven, boulderen, toprope klimmen, lead klimmen, kamperen en dagenlang in de keuken staan 🙂 Funfact: Ik maak mensen aan het schrikken met mijn harde ongecontroleerde ge-nies.

(Foto’s door Yan Kei: @loyake )